Boğaziçi Köprüsü Üzerine Bestelenmiş Şarkılar

Köprünün ayakları henüz konuşlanmışken.
(Ocak 1972)

Cumhuriyetin 50. yıl dönümünde resmi bir tören ile açılan Boğaziçi Köprüsü'nün açılışına ve onun üzerine bestelenmiş şarkılar o dönemin ilginç hatıralarındandır.

Daha köprü girişimlerinin sonuçsuz kalması ve ilk defa iki kıtayı birleştiren bir köprünün inşası elbette Türkiye'ye büyük bir gurur sağlamaktaydı. 23 Ekim 1973'de tamamlana köprü dönemin cumhurbaşkanı Fahri Korutürk ve Başbakanı Naim Talu tarafından açıldı. Köprünün açılışında "50. Yıl Marşı" eşliğinde Asya'dan Avrupa yakasına geçildi. Köprü için özel olarak bestelenen ve Emel Sayın tarafından seslendirilen "Boğaziçi Köprüsü" şarkı ise kalabalığı coşturuyordu.


Emel Sayın'ın seslendirdiği Boğaziçi Köprüsü adlı parça


Asya ve Avrupa arasında ilk sabit bağlantı olan ve Boğaz'ı inci bir gerdanlık gibi süsleyen köprü için pek çok şarkı yapıldı. Köprü şarkıları arasında oyuncu Semra Sar'ın söylediği Boğaz Köprüsü, Özdemir Erdoğan'ın Köprü adlı çalışması ve Zafer Çotal ve Orkestrası tarafından seslendirilen Boğaz Köprüsü'nde müzikli bir enstrümantal parça da var. Bora Ayanoğlu ise köprüyü anlatan 1973 tarihli "Gelinlik Bir Kız Gibi" şarkısının bestecisiydi. Boğaz köprüsü 1973'de büyük bir heyecanla aramıza girdi fakat İstanbul aşırı büyümesinden ihtiyacı karşılamakta FSM ile birlikte yetersiz kalmaktadır.


0 yorum